Nederlands Deutsch Fran├žais English

Blijf hittestress de baas!

Het is zomer. Door de stijgende temperaturen ligt hittestress op de loer. Met de volgende tips kunt u de effecten verminderen.

Voer en water

Zorg dat er voldoende koel water beschikbaar is. Controleer de nippelopbrengst:
  • Biggen: minimaal 0,5 l/min (max. 10 biggen per nippel)
  • Vleesvarkens: minimaal 0,7 l/min
  • Dragende zeugen: minimaal 1 l/min
  • Lacterende zeugen: minimaal 2 l/min
N.B. de nippelopbrengst kan lager zijn wanneer er meerdere dieren gelijktijdig drinken
Zorg voor rust in de stal. Stel niet noodzakelijke werkzaamheden uit. Voer zaken die moeten gebeuren zoveel mogelijk in de vroege ochtend of in de avond uit.

In de zomer hebben varkens, met name zeugen, minder energie nodig. Zo wordt vervetting voorkomen. Bekijk samen met uw voeradviseur of de voergift en EW optimaal aansluiten op de behoefte.

Pas voertijden en -schema aan:
  • ’s morgens voor 12.00 uur en ’s avonds na 20.00 uur;
  • voer niet tijdens de hoogste staltemperaturen;
  • stel een zomervoerschema in en bied kleinere porties aan.
Verstrek kleinere porties om bederf in de bak te voorkomen (met name brijvoer en vloeibare voeders).

 

Hygiëne

Zorg voor schone silo’s en een goede ontluchting (condens).
Begin tijdig met het bestrijden van vliegen.

 

Klimaat

Controleer de luchtinlaten, reinig ze en zet ze open.
Zorg voor voldoende ventilatie, maar vermijd tocht.
Controleer op isolatielekken.
Pas de klimaatinstellingen aan (alarmgrenzen en bandbreedtes) i.v.m. de grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht.
Zet tijdig de biggenlampen en vloerverwarming uit.
Controleer de aggregaat, het alarm en de koeling.


Naast de maatregelen die de varkenshouder kan treffen, onderneemt ook Nijsen/Granico de nodige acties:

Interne warmte

Tijdens het verteren van voer komt warmte vrij. Bij warm weer hebben varkens meer last van deze interne warmte omdat zij deze moeilijk kwijtraken. Hoe gemakkelijker het varken het voer kan verteren des te minder warmte het varken produceert. Met de voeders van Nijsen/Granico heeft u direct een groot voordeel te pakken: door de gemakkelijk verteerbare Food-producten in onze voeders is de productie van de interne warmte lager dan bij traditionele voeders die lastiger te verteren zijn.

Voeropname

De smakelijkheid van de voeders is juist tijdens de warme dagen een belangrijk aandachtspunt. De voeders van Nijsen/Granico kenmerken zich door hun smakelijkheid en goede voeropname.

Sporenelementen

Het aanbieden van het juiste niveau sporenelementen, nodig voor een goede groei en goed functioneren van het varken, is een belangrijk basisonderdeel bij het optimaliseren van onze voeders. Nijsen/Granico gebruikt organisch gebonden mineralen in de vorm van een methionine-chelaat, Mintrex. Door de hoge biologische beschikbaarheid zijn de sporenelementen gemakkelijk opneembaar en juist in warme perioden is het van belang dat de sporenelementen voldoende worden opgenomen. De beschikbaarheid van sporenelementen blijft zo op het vereiste niveau.

Flushen

Om meer biggen te krijgen is het flushen van zeugen na het spenen erg belangrijk. De hoge inname van snelle energie zorgt o.a. voor een goede bronst, een betere ovulatie en meer eicellen. Tijdens warme dagen dient er in verband met de teruglopende voeropnames extra aandacht voor het op peil houden van de opname te zijn. Nijsen/Granico heeft als topping Zeugen Flush (droog) en Zeugen Flush Siroop (vloeibaar) ontwikkeld. Dekstalkorrel (droog) is een compleet voer met flushende werking.

Forti Boost bij zeugen

Eten uw zeugen minder goed als het warm is? U kunt de voeropname eenvoudig verhogen door wat vloeibare Forti Boost over het voer te schenken. Het hoog energetische Forti Boost is licht verteerbaar, erg smakelijk en makkelijk inzetbaar rond het afbiggen, in de kraamstal en dekstal.

Advies

Om zo goed mogelijk klaar te zijn voor de zomer kunt u uw eigen maatregelenpakket samenstellen. Heeft u graag advies van onze bedrijfsadviseur, bel dan voor een afspraak, tel. +31 (0)478 – 55 29 00, of bespreek het tijdens het bedrijfsbezoek.